Dijital diş hekimliği; ağız içerisindeki problemlerin saptanması, tedavi süreçlerinin planlanması, tedavi materyallerinin tasarımı ve üretiminin bilgisayar destekli modelleme ve işleme teknolojileri yardımıyla yapılmasıdır. Tüm bu işlemlerde alınan kayıtlar ve yapılan tasarımlar bilgisayar ortamında uzun dönemli olarak muhafaza edilebilir. İlerleyen dönemde ihtiyaç duyulan tedavi süreçlerinde gerekli görüldüğünde referans alınması amacıyla bu kayıtlardan yararlanılabilir.
İçindekiler
Dijital Diş Hekimliği Kapsamında Hangi Tedaviler Uygulanabilir?
Dolgu tedavisine ihtiyaç duyulan durumlarda, kuvvetlere karşı direnci daha yüksek dolgu tedavilerinin yapılmasında dijital diş hekimliğinden yararlanılabilir. Dolgu uygulamalarında ideal tedavinin sağlanamayacağı durumlarda inley ve onley restorasyonların oluşturulmasına olanak tanır. Dişlerin ya da implantların üzerine yapılması planlanan kaplama ve köprü tedavileri bilgisayar ortamında tasarlanabilir ve üretimi yapılabilir. Çeşitli eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılan plakların üretimi bu şekilde gerçekleştirilebilir. Minimal çapraşıklıkların olduğu durumlarda ortodontik tedavi amaçlı şeffaf plaklar üretilebilir. Tüm bu tedavilerin yanı sıra dijital diş hekimliği, implant cerrahisinde de tedavinin başarısını artırmak ve tedavi süresini minimuma indirmek amacıyla kullanılabilen rehber aparatların üretilmesine olanak tanır.
Dijital Diş Hekimliği İle Tedavi Süreci Nasıl İlerler?
Yapılan ilk muayenenin ardından ağız içerisinden kamera ile dijital bir ölçü alınır. Sonrasında uygulanması planlanan tedavi alternatiflerinin tasarımları bilgisayar programları üzerinden hazırlanarak dijital tasarım modeli oluşturulur. Dişlerin pozisyonlarının uygun olduğu durumlarda hazırlanan tasarım, dişler üzerinde prova edilir. Daha sonra dişlerin planlanan hattın önünde yer alarak prova uygulamasının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini engellediği durumlarda ise prova seansından önce dişler üzerinde minimal düzenlemeler yapılması gerekli olabilir. Prova seansının ardından dişler üzerinde tedavi için gerekli olan düzenlemeler gerçekleştirilerek uygulanacak restorasyon için yer hazırlığı yapılır. Ardından dişler üzerinde yapılan değişimler yeni bir dijital ölçü alınarak kayıt altına alınır ve hazırlanan tasarıma adapte edilir.
Daimi restorasyonun uygulanacağı döneme kadar estetiği ve fonksiyonel özellikleri desteklemek amacıyla dişler üzerine geçici bir restorasyon uygulanır. Bu süreçte dijital ortamda hazırlanan daimi restorasyon, laboratuvar ortamında çeşitli yöntemler ile işlenir. Bir sonraki tedavi seansında hazırlanan daimi restorasyon ağız içerisinde prova edilir, estetik ve fonksiyonel uyum kontrolleri gerçekleştirilir. Son olarak restorasyonun formu ideal uyumu sağlayacak şekilde düzenlenlendiğinde ise restorasyon dişler üzerine kalıcı olarak yapıştırılır.
Dijital Sistemler İle Oluşturulan Tasarımlar Hangi Materyallere İşlenebilir?
Oluşturulan tasarımlar, çoğunlukla kompozit adı verilen diş rengi dolgu materyallerine, cam seramik türlerine ve zirkonyuma işlenebilir. Bu materyallerin seçimi, tedavi için en uygun olanı belirlemek için çeşitli faktörlere dayanır. Özellikle uygulanacak dişlerin bulunduğu bölge ve bu dişlere gelen kuvvetlerin yoğunluğu dikkate alınır.
Örneğin, ön dişlerdeki estetik düzeltilmelerde, kompozit dolgular sıkça tercih edilir. Bunlar, doğal diş renginde uyum sağlayabilir ve estetik sonuçlar elde etmek için şekillendirilebilir. Arka dişlerde ise, daha dayanıklı ve yüksek kuvvetlere dayanıklı materyaller gerekebilir. Bu durumlarda cam seramikler veya zirkonyum gibi daha sağlam materyaller tercih edilebilir.
Diş hekimi, hasta ile birlikte tedavi planını oluştururken bu faktörleri dikkate alır. Dişlerin bulunduğu bölgeye ve hastanın ihtiyaçlarına en uygun materyali seçer. Bu sayede, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan başarılı sonuçlar elde edilir ve tedavi süreci hastanın memnuniyetiyle tamamlanmış olur.
Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları Nelerdir?
- Ölçü, tasarım ve işleme süreçleri dijital sistem üzerinden gerçekleştirildiğinden tedavinin daha kısa sürede tamamlanmasına olanak tanır.
- Dijital ölçü, geleneksel ölçü materyallerinin deformasyonlarının neden olduğu negatif etkileri minimuma indirdiğinden dişler ile maksimum uyumun oluşturulabilmesini sağlar.
- Geleneksel ölçü materyallerinin uygulanması sırasında meydana gelen bulantı refleksine bağlı rahatsızlıklar dijital ölçü işlemlerinde gözlenmez.
- Restorasyonun işlenmesi sırasında oluşturulan tasarımın tüm ölçüleri doğru bir şekilde aktarıldığından düzenleme için ihtiyaç duyulan prova seansları minimuma iner.
- Tedavi sürecine başlamadan önce dijital ölçü ve çeşitli profil fotoğrafları üzerinden tedavi planının tasarımsal yönü hastaya aktarılabilir. Bu sayede hasta uygulanacak restorasyonun oluşturabileceği estetik değişimler hakkında kolaylıkla fikir sahibi olabilir.
- Prova uygulamasına engel olacak bir durum var olmadığı sürece, dişler üzerinde aşındırma işlemleri yapmadan önce tedavinin sonucu ağız içerisinde silikon anahtar yardımı ile prova edilebilir. Bu sayede tasarımın hem estetik hem de fonksiyonel olarak objektif bir şekilde değerlendirilebilmesi sağlanabilir.
Ücretsiz Danışın
Formu doldurun, bir yetkilimiz sizi en kısa süre içerisinde arasın ve merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayarak tedavinizi planlamaya başlayalım.
Veya Bizi Arayın +90 537 957 20 37