language turkish language english language arabic language deutch

Hareketli Protezler

shutterstock 1440706979

Hareketli protezler, sabit protezlerin sağlıklı bir şekilde uygulanmasına engel teşkil edecek sayıda diş eksikliğinin olduğu durumlarda tercih edilebilen protez uygulamalarıdır. Tüm dişlerini kaybetmiş hastalar için damaklı diş protezleri olarak da bilinen tam diş protezleri, dişlerinin bir veya birkaçı mevcut olan hastalarda ise kroşe destekli (kancalı) ya da hassas bağlantılı (çıtçıtlı) parsiyel diş protezleri olarak uygulanır.

Hareketli protezlerde kullanılacak diş seçimleri, protezin doğal görünümünde ve kullanım konforunda önemli rol oynar. Diş seçimi yapılırken dişlerin rengi, şekli, boyutu ve yapısı; dişi olan hastalarda mevcut dişlere, dişsiz hastalarda ise hastanın yüz profiline ve beklentisine uygun olarak seçilir.

Hareketli Protezler Konforlu Bir Şekilde Kullanılabilir Mi?

Hareketli protezler, ilk kullanım sürecinde ağız içerisinde rahatsızlığa neden olabilir. Ancak bu duruma neden olan alanlar, kontrol seansında düzenlenerek problem kısa sürede ortadan kaldırılır. Ağız içerisindeki yumuşak dokular boşluk olan alanlara uyum sağlar; bu sebeple dil, dudak ve yanak kaslarının proteze alışması için bir miktar zaman gerekir. Bu dokuların olması gereken konumlarına tekrar uyum sağlamalarının ardından hasta protezini rahatlıkla kullanabilir.

Bölümlü protezler, diş desteklerinin dengeli olması durumunda stabilitesini büyük oranda korur ve konfor kaybına neden olmaz. Tüm dişlerini kaybetmiş hastalarda da destek için yeterli kemik dokusu varsa protez stabil bir şekilde kolaylıkla kullanılabilir. Ancak kemik desteği yetersizse desteği artırmak amacıyla implant uygulaması düşünülebilir.

Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir ?

Hareketli diş protez çeşitleri, hasta tarafından kolayca takılıp çıkarılabilen çeşitlerdir ve kişinin kaybettiği diş sayısına ve bölgesine göre değişiklik gösterir. Bu protezler genellikle aşağıdaki beş türde bulunur:

  • Total Protezler: Genellikle yetişkinlerde kullanılan total protezler, ağızda hiç diş kalmadığı durumlarda tercih edilir. Alt ve üst kemik dokusundan destek alarak üretilen bu protezler, takma diş olarak bilinir ve takılıp çıkarılabildiği için kullanıcıya rahatlık sağlar. Zamanla plastikten yapıldığı için renk değişimi olabilir.
  • Parsiyel Protezler: Doğal dişlerin bir kısmının olduğu ağızlarda kullanılan bu protezler, akrilikten veya tek parça dökümden yapılabilir. Ana dişlere bağlanarak tutunan parsiyel protezler, estetik açıdan bazen istenmeyen tel görünümüne sahip olabilirler.
  • Hassas Bağlantılı Protezler: Birden fazla diş eksikliğinde kullanılan bu protezler, tutuculuğunu ağızda kalan doğal dişlerden alır. Dişe tutunan çengelsiz hareketli protezlerdir ve tutucu apareyler porselen kuronlar içine gizlenmiştir.
  • İmmediat Protezler: Tüm ana dişlerin çekilmesi gerektiği durumlarda kullanılan bu protezler, hastanın dişsiz kalmamasını sağlar. Doğal dişler çekildikten hemen sonra takılan geçici iyileşme protezleridir ve iyileşme tamamlandığında daimi protezler yapılır.
  • Diş Üstü Protezler: Var olan birkaç doğal diş veya kök üzerine tutuculuk sağlayarak oluşturulan bu protezlerdir. Bu protezler, doğal dişlere destek alarak kullanıcıya rahatlık sağlar.

Her bir protez çeşidi, kişinin ihtiyaçlarına ve ağız yapısına uygun olarak tercih edilir ve profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.

Hareketli Protezler Uygulamasının Ömrü Ne Kadardır?

Hareketli protezlerin uygulama ömrü genellikle ortalama 5 ila 7 yıl arasında değişmektedir. Protez dişler, ağızın anatomisi ölçü alınarak özel olarak yapılır. Ancak zamanla ağızda meydana gelen değişikliklerden etkilenir ve tutuculuğu azalmaya başlar.

Protezlerin yapımında kullanılan materyaller, zamanla içilen ve yenilen gıdaların sıcaklığından etkilenir, bu da protezin hijyenini bozabilir ve bakteri oluşumuna neden olabilir.

Hareketli protezler, çekilen dişlerin yerinde kalan diş eti ile örtülmüş olan kemik yükseltisi üzerine yerleştirilir. Kişinin kilo alıp vermesi durumunda protezlerin ağız ile uyumu bozulabilir. Bu durumda, protezlerin kullanımı kişiyi rahatsız edebilir ve ağız ile diş sağlığı açısından sorunlara neden olabilir.

Dolayısıyla, hareketli protezlerin uzun süreli kullanımında düzenli kontroller ve gerekli ayarlamalar yapılmalıdır. Ayrıca, protezin ömrü boyunca hijyenine dikkat edilmesi ve diş hekimi tarafından önerilen bakım talimatlarına uyulması önemlidir.

Hareketli Protezler Uygulamasında Diş Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Hareketli protezlerin uygulanmasında temizlik son derece önemlidir. Hareketli protez kullananlar için temizlik rutini aşağıdaki adımları içermelidir:

  • Yemeklerden sonra, hareketli protezler çıkarılmalı ve ağız içinde kalan doğal dişlerin fırçalanması ve temizlenmesi gerekmektedir.
  • Hareketli protezler, diş macunuyla değil, yumuşak bir diş fırçası kullanılarak özenle temizlenmelidir. Bu, protezin zarar görmesini önler ve hijyenini sağlar.
  • Protezler çıkarıldığında, soğuk içme suyu bulunan bir kabın içine yerleştirilmelidir. Ancak suya herhangi bir madde veya temizleyici eklenmemelidir.
  • Haftada en az bir kez, eczanelerde satılan diş temizleme tabletleri kullanılarak protezler derinlemesine temizlenmelidir. Bu tabletler, protezin iç ve dış yüzeylerinde biriken plakları ve bakterileri temizler, böylece protezin hijyenini sağlar.

Bu temizlik adımları düzenli olarak uygulandığında, hareketli protezlerin sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kullanılması sağlanır.

Ücretsiz Danışın

Formu doldurun, bir yetkilimiz sizi en kısa süre içerisinde arasın ve merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayarak tedavinizi planlamaya başlayalım.

Veya Bizi Arayın +90 537 957 20 37

    *Zorunlu alanlar

    5/5 - (1 vote)

    Hakkımızda

    1983 yılında Osmaniye'de başlayan klinik çalışmalarımız, ileriki yıllarda Osmaniye Dentestetik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin kurulmasıyla hız kazanmıştır.

    Neden biz?

    İstanbul Dentestetik, en kaliteli malzemeleri ve yeni teknolojik cihazları kullanarak implantolojik ve estetik tedavi prosedürlerini uygulamaktadır .

    Bizi takip edin.

    İstanbul Dentestetik kampanyalarından haberdar olmak için lütfen bizi takip edin.

    İstanbul Dentestetik  © Tüm Hakları Saklıdır.

    whatsapp destek