language turkish language english language arabic language deutch

Gülüş Tasarımı

gülüş tasarımı gülen kadın

Gülüş tasarımı, kişinin konuşurken ve gülerken diş ve diş etlerinin görünüm oranına bağlı olarak ortaya çıkan estetik sorunların dokudaki çeşitli düzenlemeler ile iyileştirilmesidir. Estetik bir gülüşün ideal bir şekilde sağlanabilmesi için dudak konumunun, dişlerin ve diş eti dokusunun düzenlenmesi kişiye özel olarak planlanmalıdır. Hastanın yüz şekli, karakteri ve cinsiyeti tasarım özelliklerinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Bu kapsamda yapılan tedaviler ile birlikte kişi oldukça kısa bir sürede beklentisine uygun bir gülüş profiline ulaşabilir.

Gülüş Tasarımı Uygulamaları Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Dişlerin şekil, renk ve asimetrik duruşunun düzenlenmesi istenen durumlarda gülüş tasarımı uygulamaları planlanabilir. Bu uygulamalarla birlikte sağlıklı diş dokusunun görünümünün düzenlenebilmesinin yanı sıra hastalıklara ya da genetik bozukluklara bağlı olarak meydana gelen estetik problemlerin de düzenlenmesi mümkündür. Dişlerin yalnızca renk özelliklerinde değişim sağlanması planlanıyorsa beklentiye en uygun diş beyazlatma yöntemi tercih edilerek tedavi uygulaması yapılabilir.

Renk değişiminin kalıcı olarak sağlanmasının istendiği durumlarda ya da dişlerde şekil değişikliklerine de ihtiyaç duyulduğunda ideal tedavinin sağlanması için gerekli koşullara bağlı olarak porselen lamine uygulamaları ya da tam seramik kaplama tedavileri planlanabilir. Diş etlerinin görünüm miktarını değiştirmek isteyen hastaların tedavileri gülüş tasarımı kapsamında gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda diş etinin düzenlenmesi ya da uzaklaştırılmasıyla diş eti seviyesi düzenlenebilir ya da dudak konumlandırma işlemi yapılabilir. Gülüş tasarımı kapsamındaki tedavi uygulamaları tek başına tercih edilebildiği gibi gerekli durumlarda kombine olarak da uygulanabilir.

Gülüş Tasarımı Uygulamaları Kaç Seansta Tamamlanır?

Diş beyazlatma ya da diş eti düzenleme işlemleri planlandığı durumlarda genellikle tedavi tek seans içerisinde tamamlanabilir. Ancak tedavide tercih edilen yönteme, istenilen etkiye ve işlem yapılacak bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak tedavi süresi değişkenlik gösterebilir. Protez uygulamalarının planlandığı durumlarda ise tasarımın dijital ortamda hazırlanması, hastaya sunulması ve hasta üzerinde prova edilmesi için genellikle 2 seans yeterli olur. Tasarım planının kesin olarak belirlenmesinden sonra tedavi süreci ise genellikle 3 seans içerisinde tamamlanır. Ancak yapılacak işlemin türü ve dişlerin durumu tedavi süresinde farklılıklara neden olabilir.

Gülüş Estetiği Oluşturmada Tasarım Süreci Nasıl İlerler?

Gülüş tasarımının oluşturulabilmesi için yapılan ilk seansta hastanın ağız içi ölçüsü ve profil görüntüleri kayıt altına alınır. Alınan kayıt dijital ortamda değerlendirilirken hastanın yüz şekli, çene ucunun, burnun, gözlerin ve kulakların formu ve konumu göz önünde bulundurulur. Bu dokulara uyum sağlanabilmesi için hazırlanan tasarımın detayları hastanın karakterine ve estetik beklentisine uygun olarak şekillendirilir. Gülüş tasarımının bilgisayar ortamında oluşturulma süreci genellikle 3 ila 5 gün arasında tamamlanır.

Gülüş Tasarımının Özelliklerine Nasıl Karar Verilir?

Gülüş tasarımının belirlenmesinde öncelikle dokuların sağlığının ve fonksiyonlarının korunmasına ve gerekli durumlarda geri kazandırılmasına özen gösterilmelidir. Diş hekimi bu şartların sağlanmasına olanak tanıyan tedavi alternatiflerini hastaya ayrıntılı bir şekilde açıklayarak sunar. Gerekli durumlarda ise yapılacak uygulamanın desteklenmesi amacıyla dental implant uygulamalar, ortodontik işlemler ve diş eti tedavileri plana dahil edilebilir.

Tasarım Özellikleri Hangi Durumlarda Değiştirilebilir?

Tasarım planı, dijital ortamda oluşturulmasının ardından hasta ile paylaşılır ve bu aşamada tasarımda herhangi bir değişikliğe gidilmesi oldukça kolaydır. Tedavi işleminden önce yapılan prova seansında da tasarım değişikliğine gidilebilir. Minimal değişiklikler aynı seans içerisinde tamamlanabilirken daha büyük değişiklikler için yeni bir randevu oluşturulması gerekebilir. Tasarımın hastanın beklentisini tümüyle karşılaması durumunda ise tedavi sürecine geçilmesi için randevu oluşturulabilir.

Gülüş Tasarımında Tedavilerin Uygulanma Süreci Nasıl İlerler?

Gülüş tasarımının oluşturulması için yalnızca pembe estetik uygulaması planlanıyorsa lokal anestezi uygulamasının ardından diş eti düzenlemesi yapılır ve tedavi kısa bir sürede, konforlu bir şekilde tamamlanabilir. Ancak, uygulama yapılacak dişlerin sayısına ve diş etlerinin durumuna bağlı olarak bazı durumlarda birden fazla tedavi seansı oluşturulması gerekli olabilir.

Diş beyazlatma uygulamasının yapıldığı durumlarda ise tedavi süreci uygulanacak işleme bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu kapsamda uygulanan tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi “Diş Beyazlatma (Bleaching)” yazımızda yer almaktadır.

Dişlerde kalıcı olarak renk ya da form değişikliklerinin planlandığı durumlarda öncelikle prova uygulamasının yapılabilmesi için ağız içinin ölçüsü alınır. Alınan ölçü üzerinden tasarımın dişlere uygulanabilmesi için silikon bir anahtar hazırlanır. Yapılan prova üzerinde gerekli durumlarda düzenlemeler yapılıp tasarımın son haline ulaşıldığında diş ve diş etlerinde yapılması planlanan düzenlemeler gerçekleştirilir. Yapılan düzenlemelerin tasarıma adapte edilmesi amacıyla ağız içerisinin ölçüsü yeniden alınır ve kalıcı protezlerin laboratuvarda hazırlanma sürecine geçilir. Bu süreç içerisinde hastanın konforlu bir şekilde estetik ve fonksiyonel kayıp yaşamadan günlük rutinlerine devam edebilmesi için geçici protezler uygulanır. Kalıcı protezlerin hazırlanmasının ardından dişler ile olan uyumunun prova edilmesi için yeni bir randevu oluşturulur. İdeal uyumun sağlanabildiği durumda ise protez özel yapıştırıcısı yardımıyla dişe kalıcı olarak yapıştırılır.

Gülüş Tasarımında Tedavi Öncesi Prova Uygulaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın ağız içerisinden alınan ölçü üzerinden laboratuvar ortamında bir model oluşturulur. Oluşturulan bu modele yapılması planlanan protez görünümünün adapte edilmesinin ardından tasarımın dişlere uygulanması için silikon bir anahtar hazırlanır. Hazırlanan silikon anahtar yardımıyla prova materyali dişler üzerine uygulanabilir ve tasarım ağız içerisinde incelenebilir. Bu sayede hastanın, tedavinin başlangıcından önceki dönemde tedavi sonucu hakkında net bir bilgi edinmesi sağlanır. Bu uygulamalar ayna ve video kayıtları ile incelenebilir. Prova işleminin sonlanmasının ardından prova materyali dişlerin üzerinden kolayca çıkarılabilir.

Prova İşleminin Yapılmasına Engel Olan Durumlar Nelerdir?

Uygulama yapılması planlanan bölgedeki bir ya da daha fazla dişin, protezin yer alacağı konumdan daha ileride yer alması durumunda prova işlemi ile yapılacak tedavinin sonucunu doğru bir şekilde aktarmak mümkün değildir. Hattın önünde yer alan dişler mevcut konumlarından farklı bir noktada gösterilemediğinden prova işlemi sağlıklı sonuç vermeyecektir. Bu dişlerin varlığında prova işleminin yapılabilmesi için ilgili dişler üzerinde düzenleme yapılması gerekir.

Ücretsiz Danışın

Formu doldurun, bir yetkilimiz sizi en kısa süre içerisinde arasın ve merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayarak tedavinizi planlamaya başlayalım.

Veya Bizi Arayın +90 537 957 20 37

    *Zorunlu alanlar

    5/5 - (5 votes)

    Hakkımızda

    1983 yılında Osmaniye'de başlayan klinik çalışmalarımız, ileriki yıllarda Osmaniye Dentestetik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin kurulmasıyla hız kazanmıştır.

    Neden biz?

    İstanbul Dentestetik, en kaliteli malzemeleri ve yeni teknolojik cihazları kullanarak implantolojik ve estetik tedavi prosedürlerini uygulamaktadır .

    Bizi takip edin.

    İstanbul Dentestetik kampanyalarından haberdar olmak için lütfen bizi takip edin.

    İstanbul Dentestetik  © Tüm Hakları Saklıdır.

    whatsapp destek