Porselen lamine tedavileri, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan diş protez uygulamalarıdır. Dişlerde kalıcı olarak renk ve şekil değişikliklerinin oluşturulması planlanan durumlarda laboratuvar ortamında hazırlanan bu protezlerin diş yüzeyine yapıştırılması ile istenen değişiklikler sağlanabilir. Bu sayede estetik bir yüz profilinin oluşmasında büyük öneme sahip olan dişlerin, hastanın yüz hatlarına ve estetik beklentilerine uygun olarak düzenlenmesi mümkündür.
İçindekiler
Porselen Lamine İle Porselen Kaplama Arasındaki Fark Nedir?
Porselen lamine tedavisinde dişlerin yalnızca ön yüzeyinde minimal seviyede bir aşındırma, protezin yapılabilmesi için yeterli olduğundan sağlıklı diş dokuları yüksek oranda korunabilir.
Aşındırma işleminin çok yüzeysel olması sebebiyle tedavi sırasında ağrı ve hassasiyet oluşma ihtimali minimaldir. Bazı durumlarda anestezi uygulanmadan dahi aşındırma işlemi tamamlanabilir. Porselen kaplamalar ise diş dokusunun daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu durumlarda dişin tüm yüzeyini saracak şekilde hazırlanan diş protezleridir. Bu tedavilerde materyale yer hazırlanması amacıyla diş yüzeyinde porselen lamineye oranla daha fazla aşındırma yapılması gerekir.
Lamine Diş Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Ön bölgede yer alan dişlerde gülüş estetiğini olumsuz yönde etkileyen renklenme, şekil bozukluğu ve hafif çapraşıklık gibi durumların düzenlenmesinde,
- Ön dişlerde çürük oluşumu ya da geniş hacimli eski dolgulara bağlı olarak estetiğin bozulduğu durumlarda,
- Dişlerinin arasında boşluk olan hastalarda diş teli tedavisi yaptırmadan boşluğun kapatılması istendiğinde,
- Lamine restorasyonunun uygun olduğu durumlarda kırık ya da aşınmaya bağlı diş dokusu kayıplarının onarımının sağlanması amacıyla,
- Dişlerinin estetik özelliklerinden memnun olmayan bireylerde,
- Dişlerin boyunun diş eti estetiği uygulaması yapılmadan uzatılması planlandığında uygulanabilir.
Porselen Lamine Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilemez?
Diş sıkma, diş gıcırdatma, tırnak yeme ya da kalem ısırma gibi dişlerin üzerine gereğinden fazla yük gelmesine neden olan kötü alışkanlıkların varlığında yapılan protezler hızlı bir şekilde deforme olabilir. Çene ilişkilerinin normalden farklı olduğu hastalarda da dişler üzerine gelen yükler orantısız bir şekilde dağılım göstereceğinden yapılacak protezin ömrü olumsuz yönde etkilenebilir. Tedavinin başarısını önemli oranda etkileyen bu durumların varlığında porselen lamine tedavisi uygulanabilmesi için öncelikle bu problemlere neden olan ana etkenler ortadan kaldırılmalı ve ağız içerisindeki olumsuz durumun tedavisi sağlanmalıdır.
Dişin koruyucu tabakası olan mine dokusunda harabiyet meydana gelmesine neden olan hastalıkların varlığında, protezin bağlanması gereken diş yüzeyindeki dokunun miktarı ve kalitesi porselen laminelerin tutunması için gerekli yüzey özelliklerini sağlayamaz.
Uygulama yapılacak dişlerde meydana gelen renklenmenin fazla olduğu durumlarda, porselen lamine tedavileri ile bu renklerin tümüyle maskelenmesi mümkün olmaz. Bu nedenle tedavide ideal estetik özellikler sağlanamaz. Böyle bir durumda daha estetik bir işlem yapılabilmesi için ışık geçirgenliği daha düşük olan diş protezleri alternatif olarak değerlendirilmelidir. Gerekli değerlendirmelerin yapımı için bize ulaşarak randevu alabilir, uzmanlardan oluşan kadromuz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Porselen Lamine Tedavileri Nasıl Gerçekleştirilir?
Yapılan ilk muayenede ağız içi muayenesi ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirilerek tedavi yapılması planlanan dişlerin porselen lamine işlemi için uygunluğu değerlendirilir. Porselen lamine tedavisi, genellikle 2-3 seans gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Ancak bu süreç, işlem yapılacak dişlerin sayısına ve bu dişlerin genel durumlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tedavi seansından önce dişler üzerinde herhangi bir işlem yapılmadan dişlerin ölçüsü alınır ve bu ölçü üzerinden uygulanması planlanan tedavinin tasarım özellikleri oluşturulur. Prova işleminin uygun olduğu durumlarda tasarım modeli üzerinden bir kalıp hazırlanır ve bu sayede dişler üzerinde işlem yapmadan önce hazırlanan tasarım hastanın dişleri üzerinde prova edilebilir. Prova aşamasının olumlu sonuçlanması durumunda ilgili dişlerin ön yüzeylerinde porselen lamine protezlerinin oturabilmesi için yer hazırlığı yapılır.
Yapılan bu aşındırmalarda genellikle ağrı hissedilmeden tedavi tamamlanabilse de gerekli durumlarda lokal anestezi uygulaması yapılarak işlem sırasında ağrı oluşma ihtimali tümüyle ortadan kaldırılabilir. Aşındırmanın ardından dişlerin nihai durumunun porselen lamine tasarımına aktarılabilmesi için yeni bir ölçü alınır. Daha sonra dişlere geçici lamine protezler yerleştirilerek estetik ve fonksiyonel özelliklerin devamlılığının korunması sağlanır. Bu sayede aynı zamanda tedavi seansları arasında meydana gelebilecek diş hassasiyetleri de elimine edilmiş olur. Daimi porselen lamineler hazırlandığında diş ile uyumu kontrol edilir ve ideal uyum gözlendiğinde özel daimi yapıştırıcılar yardımıyla protez diş yüzeyine yapıştırılır. Günlük ağız ve diş bakım rutinine özen gösterilmesi porselen laminelerin bakımı için yeterlidir.
Ücretsiz Danışın
Formu doldurun, bir yetkilimiz sizi en kısa süre içerisinde arasın ve merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayarak tedavinizi planlamaya başlayalım.
Veya Bizi Arayın +90 537 957 20 37