Dental köprü; çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen diş kayıpları sonucu oluşan boşluk alanlara, komşu diş dokularından ya da implantlardan destek alarak sabit protez yapılması işlemidir. Yapılan bu protezler, eksik dişlerin sebep olduğu estetik ve fonksiyonel kayıpların ortadan kaldırılmasına olanak tanır.

Dental Köprü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dental köprü tedavileri, ortalama bir hafta içerisinde tamamlanabilmektedir. Ancak tedavi yapılacak dişlerin sayısı ve durumuna ya da tercih edilen tedavi yöntemine bağlı olarak bu süreç değişkenlik gösterebilmektedir. İlk muayene seansında dişlerin genel sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından diş eksikliği olan bölgenin durumu ve komşu dokular ile ilişkisi incelenir. Bu incelemeler sonucunda uygulanabilecek tedavi alternatifleri belirlenerek hastaya sunulur. Dental köprü uygulamasının tercih edilmesi halinde öncelikle dişlerin durumuna ve hastanın beklentisine uygun olarak protezin tasarım özellikleri saptanır. Tedavi seansında, köprü protezinin destek dokusu olarak dişler kullanılacaksa planlanan protez özelliklerine bağlı olarak değişen miktarlarda aşındırma yapılır. İmplantların destek olacağı durumlarda ise yapılacak proteze uygun implant üstü parçalar seçilerek yerleştirilir. Bu uygulamalar ile hazırlanacak köprü protezinin sabitlenebilmesi için gerekli alan oluşturulur. Ardından düzenlemelerin tasarıma adapte edilebilmesi için hastadan ölçü alınır. Kalıcı protezlerin hazırlanması sürecinde geçici protez uygulamasıyla estetik görünümün ve dişlerin fonksiyonlarının devamlılığı sağlanır. Bir sonraki tedavi seansında, daimi protezlerin dişler ya da implant parçaları ile uyumu kontrol edilir ve ideal uyum sağlandığında köprü protezi daimi olarak yapıştırılır.

Tedavi Sonrası Süreç Nasıl İlerler?

Dental köprü tedavisinin ardından günlük yaşam rutinine kolaylıkla geri dönülebilir. Tedaviyi takip eden ilk birkaç gün içerisinde minimal diş hassasiyeti gözlenebilir ancak bu durumun şiddeti genellikle konfor kaybına neden olmayacak kadar düşüktür. Diş eksikliğinin uzun süre devam ettiği durumlarda, protezin bölgedeki konumuna alışmak biraz zaman alabilir. Ancak dokuların ideal konumlarına yeniden uyum sağlamasının ardından bu problem tümüyle ortadan kalkar. Dental köprülerin bakımının sağlanması için ağız hijyenine önem verilerek diş plaklarının uzaklaştırılması yeterlidir. Rutin diş fırçalama ve uygun diş ipi uygulamaları ile köprünün ağız içi dokuları ile temasta olduğu tüm bölgeler özenle temizlenmeli, rutin diş hekimi kontrolleri ile protezin durumu takip edilmelidir.

5/5 - (1 vote)
whatsapp destek